Hava kirliliği, yaşam kalitesini düşüren ve çok fazla maruz kalındığında sağlık sorunlarına neden olan bir durumdur.

Bu makalemizde hava kirliliğiyle ilgili şunları öğreneceksiniz:

  • Hava Kirliliği Nedir?
  • Hava Kirliliği En Çok Hangi Organları Etkiler?
  • Hava Kirliliği Hangi Hastalıklara Neden Olur?
  • Hava Kirliliği, Ne Kadar Süre Maruz Kalındığında  İnsan Sağlığına Zarar Verir?
  • Hava Kirliliğinden En Çok Kim Etkilenir?
  • Hamilelik Sırasında Hava Kirliliğine Maruz Kalmak Bebeğin Sağlığını Etkiler mi?
  • Hastalığa Yol Açan Hava Kirliliğine Hangi Gazlar Neden Olur?

Hava Kirliliği Nedir?

Hava kirliliği, atmosferde toz, duman, gaz, sis, koku veya buhar gibi bir veya daha fazla kirleticinin insan sağlığına zarar verebilecek miktarda ve sürede bulunmasıdır.

Hava kirliliğine solunum yolu ile maruz kalırız. Bu kirliliğin solunması, vücudunuzdaki hücrelerde iltihaplanmaya, oksidatif strese, bağışıklığın baskılanmasına ve mutajeniteye yol açar. 

Hava Kirliliği En Çok Hangi Organları Etkiler?

Vücuttaki hemen hemen her organ hava kirliliğinden etkilenebilir. 

Küçük boyutları nedeniyle, bazı hava kirleticileri akciğerler yoluyla kan dolaşımına girebilir ve tüm vücutta dolaşarak sistemik iltihaplanma ve kansere yol açabilir.

Hava kirliliği en çok akciğerleri, kalbi ve beyni etkiler.

Hava Kirliliği Hangi Hastalıklara Neden Olur?

Hava kirliliği, başlı başına insan sağlığı için büyük bir risktir. Kirli hava, inme, kalp hastalığı, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, akciğer kanseri, pnömoni ve katarakt gibi hastalıklara neden olabilir.

Araştırmalar ayrıca, hava kirliliğine maruz kalındığında erken doğum, bebeğin düşük kiloda doğması, kanser, diyabet, bilişsel bozukluk ve nörolojik hastalık riskini artırdığını göstermektedir.

Hava Kirliliği, Ne Kadar Süre Maruz Kalındığında İnsan Sağlığına Zarar Verir?

Çocuklarda ve yetişkinlerde sağlık sorunları, hava kirleticilerine hem kısa hem de uzun süreli maruz kalma nedeniyle ortaya çıkabilir. 


OKUMADAN GEÇME

Stres, Beyninizi ve Tüm Vücudunuzu Nasıl Etkiliyor?


Çocuğunuz Doktordan Korkuyorsa Ne Yapmalısınız?


"Güvenli" olarak kabul edilebilecek hava kirliliğine maruz kalma seviyeleri ve süresi, kirleticiye ve ilgili kişinin hastalık durumuna göre değişir.

Örneğin, yüksek düzeyde partikül maddeye maruz kalma, akciğer fonksiyonunun zayıflamasına, solunum yolu enfeksiyonlarına ve astıma yol açabilir.

İnce partikül maddeye uzun süre maruz kalma, inme, kalp hastalığı, kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve kanser gibi bazı bulaşıcı olmayan hastalıklara yakalanma riskini artırır.

Hava Kirliliğinden En Çok Kim Etkilenir?

Çocuklar, yaşlılar ve hamileler hava kirliliğine bağlı hastalıklara daha duyarlıdır. Genetik, eşlik eden hastalıklar, beslenme ve sosyodemografik faktörler de kişinin hava kirliliğinden etkilenme miktarını belirler.

Hamilelik Sırasında Hava Kirliliğine Maruz Kalmak Bebeğin Sağlığını Etkiler mi?

Annenin hava kirliliğine maruz kalması, düşük doğum ağırlığı ve erken doğum gibi olumsuz doğum sonuçlarına neden olabilir.

Bir çok bilimsel araştırma, hava kirliliğinin çocuklarda diyabet ve nörolojik gelişimi etkileyebileceğini de göstermektedir.

Hastalığa Yol Açan Hava Kirliliğine Hangi Gazlar Neden Olur?

Sağlık üzerinde olumsuz etkileri olan birçok toksin olmasına rağmen en güçlü kanıtlara sahip kirleticiler arasında partikül madde (PM), karbon monoksit (CO), ozon (O3), nitrojen dioksit (NO2) ve kükürt dioksit (SO2) yer alır.

İnce parçacıklı maddeler özellikle risklidir. Çünkü bu çok küçük parçacıklar akciğerlerin derinliklerine nüfuz edebilir, kan dolaşımına girebilir ve organlara giderek doku ve hücrelerde sistematik hasarlara neden olabilir.

 

Web sitemizde yayınlanan bu ve benzeri içerikler bilimsel makalelerden ve uzman görüşlerinden faydalanılarak hazırlanmıştır. İçeriklerimiz sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.